Communicatiespecialist / Acteur/ Presentator

VRIJ ZIJN !!

Wat is vrij zijn? Over deze term heb ik vaak moeten nadenken. Is vrij zijn dat je kan zeggen en doen wat je wil? Of is vrij zijn het leven lijden die je graag zou willen lijden. Je gaat naar de basisschool, naar de middelbare school en daarna volg je een MBO, HBO of een WO opleiding. Sommigen gaan daarna reizen en sommige gaan hard op zoek naar een baan. Maar zijn wij wel zo vrij als we denken dat wij zijn? Op je werk ben je niet zo vrij als je denkt dat je bent. Regels, beleid en managers bepalen wat je moet doen op het werk. De vrouw in het cafe die nu aan het afwassen is doet het werk om geld te verdienen of omdat zij het leuk vind om achter de bar te staan en om af te wassen. Dat zou ik nooit kunnen weten. Wat ik mij wel constant afvraag is: ”hoeveel mensen nou echt met liefde en passie hun werk doen”? Is het werk wat je doet een verplichting om te kunnen voldoen zodat je de rekeningen kan betalen? Werken, werken en nog eens werken en aan het einde van je maand je bankrekening bekijken en zien dat je geld over hebt om leuke dingen te kunnen doen? Werk je daarvoor…………..of werk je omdat je nuttig wil zijn en iets wil bijdragen aan de maatschappij waarvan jij denkt dat jou kwaliteitein en talenten een wezenlijke bijdrage kunnen leveren voor het werk wat je aan het doen bent? Deze vraag zullen wij nooit kunnen beantwoorden omdat wij niet in elkaars hoofd kunnen kijken.

Is het drinken van alcohol een uitweg om even aan niks te denken en ons gestresste leven voor een paar uur achter ons te laten? Of doen we net of alcohol drinken hoort bij het leven, zoals eten, drinken en slapen? Waarom drinken mensen eigenlijk alcohol? Vraag eens aan jezelf de volgende vraag: ” waarom drink ik alcohol? Je zal zien dat er tientallen motieven naar boven komen waarom jij alcohol gebruikt. Maar om een brug te slaan naar vrijheid: ”is alcohol drinken een stukje vrijheid”? vrijheid in je hoofd en vrijheid om iets sneller en makkelijker tegen elkaar te zeggen? Vrijheid om gezelliger te zijn dan dat je normaal bent. Ik zie vrijheid als iets persoonlijks. Iedereen heeft een andere definitie van vrij zijn. De een heeft het helemaal gehad binnen zijn gezin en zoekt de vrijheid in zijn werk. De ander heeft het gehad op zijn werk en zoekt de vrijheid binnen zijn gezin waar hij alles kan zeggen wat hij denkt en hoe het zou moeten gaan. De ander zoekt zijn vrijheid in het nuttigen van alcohol of drugs. Maar als wij komen bij mijn eigen vrijheid, wat is mijn vrijheid dan? Ik ben vrij als ik kan bewegen, schrijven, spelen, spreken, reizen en kan ontdekken. Wat is vrijheid als je nog niet hebt nagedacht wat jou nou echt vrij maakt? Zijn wij wel zo vrij als wij denken dat wij zijn? Vrijheid voor mij is dat je schriftelijk, verbaal en non-verbaal kan uitten hoe je denkt, voelt en doet. Hoe vrij ben jij? Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat vrijheid voor iedereen anders kan zijn. In ieder geval ben ik vrij, zo vrij dat ik dit stuk in alle vrijheid heb geschreven………

3 thoughts on “VRIJ ZIJN !!

 1. ahmet

  Hallo
  Je hebt een mooi verhaal over vrijheid!
  Maar ik ben op zoek naar een andere vrijheid, een vrijheid die ik tot nu toe nog niet heb gevonden met het zoeken op google of waar dan ook.
  De vrijheid die ik zoek is de vrijheid om niet meer mee te werken aan de maatschapij de vrijheid om niet meer belasting te betalen voor dingen waarvan ik als gezond denken mens bij kan als ik het hoor!
  De vrijheid om niet meer gevold te worden op het net, de vrijheid om zonder legitiematie over straat te kunnen lopen. De vrijheid, zoals het zou moeten zijn.
  Ik kan geen moment meer iets doen zonder dat het wordt vast gelegd in een data-base van een overheids instantie of een commercieel bedrijf die maling heeft aan mijn privacy!
  Weet jij hier meer over of kan jij je mening hierover met mij delen?

  Mvg

 2. Serkan Sert Post author

  Beste Ahmet,

  Ik heb wel een idee maar dat is maybe wel heel erg pre historisch. In Brazilië ergens in de jungle leven of hoog in een berg in Turkije.
  Persoonlijk denk ik dat je enkel daar de vrijheid kan vinden die je beschrijft. Voor de rest, met de komst van het internet zijn we inderdaad allemaal
  opgesloten in onze eigen vrijheid.

  Serkan

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *