Communicatiespecialist / Acteur/ Presentator

Liefde…

Liefde, iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over liefde. Wat is liefde nou? Wat houdt liefde precies in en wanneer ontstaat liefde? Persoonlijk denk ik dat iedereen wel liefde heeft gehad of gekend. Maar er zijn zoveel vormen van liefde. Liefde voor mensen, liefde voor de natuur, liefde voor een stad, liefde voor een vrouw, liefde voor reizen. Hoe kunnen wij nou precies weten wat liefde is tussen twee mensen ongeacht geslacht, postuur, cultuur, geloof of religie. Ik dacht bij liefde altijd aan:  kriebels in je buik, iemand altijd willen zien, iemand altijd bij je willen hebben, iemand altijd willen kussen, en samen altijd met elkaar dingen willen doen. Maar ik heb een enorme liefde voor mensen op zich, houdt dat in dat ik met al die mensen al die dingen moet doen om mijn liefde tot uiting te kunnen brengen?Ik heb ook een liefde voor reizen zonder dat ik mijn reis kan kussen, vast kan houden en kan zeggen tegen mijn reisjes ik wil dat jullie altijd bij me blijven. Wat is liefde dan precies?

Even over liefde tussen twee personen. Is liefde niet een woord dat veel dingen omvat waar twee mensen zeer gelukkig van kunnen worden? Bijvoorbeeld samen zijn zonder je aan elkaar te ergeren, samen ervaringen kunnen delen zonder dat je denkt wanneer houdt hij/zij nou een keer op, samen met elkaar onder een dak wonen en minimaal 10 uur per dag met elkaar zijn. Maar hoe komt het dan dat mensen gaan scheiden? En hoe komt het dan dat sommige mensen 50 jaar getrouwd blijven en nog steeds liefde voor elkaar hebben. Is liefde dan iets dat je moet voeden? Is liefde dan iets waar je constant tijd en energie in moet steken? Of is liefde iets waar je geen controle over hebt? Ik moet eerlijk gezegd wel nadenken wat liefde dan precies is. Ik heb ook wel eens van iemand gehouden die ik altijd bij me wilde hebben. Maar was dat liefde of verliefdheid? Is liefde dan eigenlijk iets dan je niet kan beschrijven maar waar je wel heel gelukkig van wordt? Ik wordt heel gelukkig als ik aan het reizen ben zonder dat ik daarvoor energie in hoef te steken. Tjah geld sparen een ticket kopen en een paar administratieve handelingen verrichten dat is het enige. Maar  ik heb dus niet  het gevoel dat ik daar echt tijd en energie in hoef te steken.  Of is dit een andere vorm van liefde? Ik begin mij steeds af te vragen of wij misschien wel verschillende vormen van liefdes hebben als mensen. Misschien is het een idee om verschillende liefdes te categoriseren en daar kaders voor te scheppen. Want is liefde voor een vrouw hetzelfde als liefde voor voetbal of voor reizen. Ik ben bijvoorbeeld verliefd op een wereld stad waar ik al twaalf keer ben geweest.

En elke keer krijg ik hetzelfde gevoel als bij de eerste keer. Dat gevoel heeft geen enkele meid mij ooit kunnen geven, hoe komt dat dan vraag ik mij af? Misschien is dat wel een andere vorm van liefde denk ik dan. Het kan ook zo zijn dat wij liefde gewoon niet kunnen beschrijven en dat het iets is dat ons eigenlijk bind met iets. Dit kan een mens zijn, een voorwerp, een dier of een gebouw.  Wij mensen zijn sociale dieren en kunnen niet zonder elkaar, wij hebben elkaar nodig. Wat is liefde dan precies? Ik heb daar niet een duidelijk antwoordt op maar weet wel dat ik gelukkig wordt van lezen, reizen en met mensen kletsen die mij begrijpen. De tijd zal mij leren wat liefde nou echt is, of heb ik dan toch verschillende vormen van liefdes die ik niet met elkaar mag en kan vergelijken? In ieder geval weet ik een ding zeker: Ik heb echte liefde voor de stad…. Istanbul. Want wat zij ook zegt of doet……… ik zal haar altijd lief hebben…..

 

2 thoughts on “Liefde…

  1. Hacer Yuce

    Mooi geschreven! Istanbul is een van de weinige steden waarop men inderdaad verliefd op kan worden.

  2. TJ

    Liefde tussen een stel begint met verliefdheid, daarna komt houden van.. En ik denk dat als de ‘verliefdheid’ over is je inderdaad de relatie moet blijven ‘voeden’ en ‘energie’ insteken van beide kanten. Daarom zeggen ze weleens: ‘verliefd zijn is veel leuker’, omdat het wss makkelijker is. En ja liefde .. t blijft een breed begrip. Liefde is mooi, liefde kan pijn doen.. en iedereen verdient het om liefde te ontvangen. Je kunt niet zonder liefde. Ik denk altijd: Wat je geeft ontvang je vaak ook terug.. Dus als jij liefde geeft aan je familie, vrienden, dan zul je merken dat je dat ook terug ontvangt! Ik heb t ook bij een land dat ik er een fijn gevoel bij krijg van binnen.. En dat zou je idd ook een vorm van liefde kunnen noemen voor een bepaalde plek.. Maarja iedereen heeft zo zijn eigen mening over liefde, dat ben ik met je eens!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *