Communicatiespecialist / Acteur/ Presentator

Het leven in de stad….

Als klein jongetje vond ik het altijd leuk om buiten te spelen, nieuwe dingen te verkennen en grenzen te verleggen. Ik besefte elke keer opnieuw hoe groot een wijk wel niet kon zijn als ik een nieuwe speeltuin had ontdekt. Het opgroeien in een stad (in dit geval de 4e grootste stad van Nederland) is heel anders dan opgroeien in een dorp. Ik weet niet hoe het voelt om in een dorp op te groeien maar tijdens mijn studie hoorde ik daar allemaal verhalen over van andere studiegenoten. Ik had zoveel gedaan en uitgespookt terwijl mensen in het dorp pas op latere leeftijd al die dingen die ik had gedaan gingen ontdekken. Want immers gingen zij studeren in de stad. Ik woonde al altijd in de stad dus ken je de stad ook als geen ander.

In de stad kan het er soms hard aan toe gaan en  moet je voor je zelf opkomen. Vooral de cultuur op straat is best hard, in elke stad of wijk zijn er wel codes die je moet kennen die mensen met elkaar afspreken. Dit kunnen handgebaren zijn, een andere taal spreken (wat men straattaal noemt) maar ook gebruiken. Toen ik een jaar of 8 was bestond de mobiele telefoon en het internet nog niet. Dus wij waren heel vaak buiten en deden echt van alles. Mijn voordeel is dat ik wel met de computer ben opgegroeid (MS dos op de basisschool) maar vanaf mijn 11e echt met internet in aanraking kwam. Nu worden kinderen geboren met het internet en computer games waardoor voor kinderen het buiten spelen van vroeger en de echte stad ontdekken is onbekend terrein.

Ik merk het vooral bij mijn eigen zusje. Toen ik een jaar of 14 was had ik bijna alle wijken van Utrecht gezien en ging vaak in een andere wijk spelen. Als ik kijk naar mijn zusje van 14 kan ik jullie garanderen dat zij nog maar een kwart van Utrecht heeft gezien misschien nog minder. Hoewel zij ook in een stad opgroeit zie je toch een verschuiving. Naar mijn gevoel zijn kinderen van nu vaker thuis achter internet en reizen de wereld via het digitale netwerk. Ze hebben zelfs hun eigen stad of landgoed die zij in hun virtuele wereld met elkaar delen.

Wij (ik en mijn jeugdvrienden) speelden buiten, bouwden hutten en gingen naar andere buurten om kinderen uit die wijk uit te dagen voor een potje voetbal. Ik vond het altijd wel leuk buiten te zijn want op de een of andere manier waren wij altijd creatief bezig. Ik weet nog heel goed dat wij met onze zakgeld spijkers en hamers gingen kopen bij de praxis om onze eigen boomhut te bouwen.  Want in de stad kon dat gewoon, want als je bij de ene Praxis geen hamer mee kreeg waren er nog een paar andere vestigingen waar je het kon proberen.

De stad fascineert mij enorm, er gebeurd zoveel in de stad. Vooral de dynamiek die een stad met zich meebrengt is onbeschrijfbaar. Utrecht wordt gezien als een grote stad maar ik vind het meer een groot dorp, meer een uit de hand gegroeid dorp. Misschien komt het ook wel doordat ik de stad Utrecht heel goed ken.

Ikzelf, vind Amsterdam een echte stad, want een echte stad heeft heel erg veel verscheidenheid. Buiten die verscheidenheid vind ik dat een stad ook een rivier moet hebben, nou heeft Amsterdam niet een rivier die door haar heen stroomt maar het IJ is toch een soort van rivier. Alleen al met de pond naar de overkant reizen is zo geweldig. En laten wij de Amstel niet vergeten, zij heeft ook trekjes van een rivier. In de stad lopen er elke dag duizenden mensen, niemand die raar naar je kijkt en iedereen is bezig met zichzelf. Op zich helemaal niet erg als je weet dat de stad zijn eigen normen en waarden heeft maar wel leuk om te zien dat het zo druk is.

Vooral de creativiteit kan je ruiken, proeven en voelen. En een stad als Amsterdam bruist altijd en je kan zeggen wat je wil maar het is er altijd gezellig. Mensen met hoeden, petjes, kettingen en rare kapsels. Niemand die elkaar raar aankijkt en iedereen is met zijn eigen ding bezig. Zoveel drukte, energie en auto’s en fietsen. Enorm veel geuren en kleuren winkeltjes en straatjes en als dat geen creativiteit is dan weet ik het ook niet meer. Het leven in de stad is niet zomaar te beschrijven je moet het meer zien als een manier van leven, een andere manier van leven…..een echte levensfilosofie

One thought on “Het leven in de stad….

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *