Communicatiespecialist / Acteur/ Presentator

”Het nieuwe werken”

”Het nieuwe werken”

In deze dynamische tijd is het eigenlijk best simpel om je werk te kunnen doen. Het enige wat je nodig hebt is boerenverstand en flexibiliteit. Vandaag had ik geen afspraken staan waardoor ik rustig op mijn gemakje in een café/restaurant kon lunchen, mijn thee kon nuttigen en gebruik kon maken van de wireless aansluiting. Ik wilde wel mensen om mij heen hebben en daarom zocht ik een leuk plekje op in het winkelcentrum in plaats thuis te werken. De bediening geef ik een 10+, elektriciteit staat klaar wanneer het icoontje van mijn batterij aangeeft dat ik mijn laptop weer moet opladen. Ieder mens heeft mijns inziens inspiratie nodig om meer uit zijn werk te kunnen halen. Buiten het feit dat je inspiratie nodig hebt is het ook lekker om je werk zelf te kunnen indelen, zoals ik dat vandaag heb gedaan. Het is best raar dat wij eigenlijk om 9 uur gaan werken en keurig netjes om 17:00 weer naar huis gaan. Denk eens aan alle reizigers die de trein, auto of de fiets pakken om naar huis te gaan. Massaal zijn er elke dag duizenden mensen rond 9:00 en 17:00 die elkaar kruisen op verschillende stations, wegen en (fiets)paden.

Waarom zouden wij niet flexibel kunnen omgaan met de tijd? Zijn wij dan zo geprogrammeerd in Nederland? Kan ik niet om 10:00 beginnen en tot 19:00 doorgaan? Of lekker uitslapen en om 13:00 beginnen tot 22:00? Tjah je kan dan zeggen dat je daarvoor ondernemer moet zijn om je eigen tijden te kunnen bepalen maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind dat wanneer mensen flexibel zijn wij ook onze werktijden flexibel kunnen aanhouden. Alles heeft met ons te maken. Want bureaus, pc’s en documenten die lopen niet weg, of die gaan niet slapen na middernacht. Nee, wij mensen bepalen hoe wij onze economie staande houden en hoe wij omgaan met het werk. Ik geniet van een heerlijk kopje thee en kan zo mijn eigen tijd en mijn werk vandaag indelen. Ik moet zelf zeggen dat ik het blind typen nog beter onder de knie krijg. Ik tik tewijl ik naar mensen kijk en mij afvraag hoe zij hun werk het liefst zouden willen indelen. Het is toch te gek voor woorden dat wij een kennis economie willen zijn en onze (Universiteits en openbare) bibliotheken niet 24 uur per dag geopend zijn. Het is toch te gek voor woorden dat onze kennisinstellingen niet 24 uur per dag geopend zijn? Tjah dan kan je zeggen;’’ dat kost geld’’ maar bekijk het praktisch, wellicht zijn er duizenden mensen die in Nederland pas later op de dag op gang komen en in de avond uren effectiever en efficiënter (kunnen) werken.

Is het dan niet tijd om nu op te staan met deze nieuwe generatie om het nieuwe werken een nieuwe vorm en dimensie te geven? Om te laten zien dat kenniswerkers overal zouden kunnen afspreken, werken en leren. Laten we alsjeblieft ophouden om in het stramien te denken dat wij enkel productief kunnen zijn als wij vroeg opstaan en de hele dag achter onze bureau zitten. Werken zit in je hoofd, werken is het idee dat je aan iets bijdraagt. In bepaalde beroepen is het natuurlijk lastiger zoals in de zorg of in het onderwijs als je persoonlijk contact moet hebben maar daar is er ook een oplossing voor weblectures of via digitale kanalen werken. Ik vind dat je persoonlijk contact altijd moet blijven behouden want dat is de essentie van communicatie en van de mens samen ergens aan te werken maar laten wij ook nadenken over de mogelijkheden van de hedendaagse technologie en de mobiliteit van deze tijd.

Ik heb een andere kijk gekeken op werken, mocht ik in de toekomst een groot bedrijf runnen dan zijn mijn medewerkers vrij om hun werk zelf in te delen. Het enige wat bij mij telt is resultaat, als zit je op de maan aan je verslag te werken als het verslag maar af  is dat zal mijn credo zijn. Ik ga nog veel plezier houden aan de komende uren. Met mijn laptop, bosvruchten thee en de internetverbinding die ik hier heb wil ik nog even nagenieten van een heerlijke ervaring die in de toekomst een oplossing zou kunnen zijn voor onze files, rennende NS reizigers en asociale gedrag om de bus als eerste in te willen stappen. Wellicht dat wij met zijn allen wat meer stil moeten staan bij het nieuwe werken wat in mijn optiek alleen maar voordelen met zich meebrengt. Wellicht dat bedrijven en organisaties in kunnen zien wat het nieuwe werken met zich mee kan brengen: minder files, gemotiveerd personeel en vrijheid en flexibiliteit om het werk eigen te maken. Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan wil ik nu oprecht kleur bekennen: mijn stem gaat naar ‘’Het nieuwe werken’’

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *